Sporcularda Dengeli ve Yeterli Beslenme

Sporla uğraşan insanların genel olarak beslenme dengesinde  az yağlı şeyler yeme takıntısı vardır. Aslında tam tersi vücudumuzun bütün besinlere ihtiyacı vardır. Ama bunları vücudumuza alırken doğru besinlerden alırsak, sağlık açısından bizim için daha faydalı olur. Yani sağlıklı beslenmek için sürekli sebze yemekte yanlış oluyor, çünkü bizim et, tavuk, balık  gibi ürünlerden alacağımız proteine hatta ekmekten aldığımız karbonhidrata bile ihtiyacımız var. Genelde insanlar şekerle beslenmeyin, abur cubur tüketmeyin derler. Ama aslında şeker diye tabir edilen şey abur cubur değildir, şekerin de sağlıklı olanı vardır. Örneğin meyvelerde ki şekerler. O yüzden her insan sağlıklı olan besinlerden dengeli bir şekilde faydalanmalıdır.

Ancak sporcular da biraz daha iş değişebiliyor. Spor yapan insanın istek ve ideallerine göre beslenme dengesinde artış ve azalış  görülebilir. Çünkü kilo vermek isteyen bir insan karbonhidrat çok fazla tüketmemelidir.  Protein alımını arttırmalıdır, çünkü spor yaparken yorulan kas kütlesinin dengesi sağlanmalıdır. Bunu da tavuk, balık, et ürünlerinden karşılamalıdır. Protein alımında en önemli şey besini alırken en sağlıklı haliyle  almaktır. Mesela et tüketiminde sağlık olarak en güzel örnek ızgara et veya  İnegöl – Tekirdağ köftesidir. Çünkü katkı maddesi az ve pişimi sağlıklı bir yağda olur.

Tavukta da aynı şekilde ızgara ve pirzola en iyi seçimdir. Ama sadece protein almak yetmiyor eğer vücudunuzun sağlıklı ve dinç olmasını istiyorsanız bol bol sebze tüketmelisiniz, bu kısımda sporcularda artış gösterse de genelde sebze alımı akşam saatlerinde olmalıdır. Çünkü akşam yenilen sebze hem sindirimi çalıştırır hem de midede ağırlık yapmaz.  Bitki çayları ve meyveler de bunlara destek sağlar. O yüzden bir şeylerden kısmak yerine az az ve sık sık yiyerek sağlıklı şeyler yemeği seçmelisiniz. Bu en iyi yöntemdir.