Koltuktaki Boya Lekesini Nasıl Çıkarırsınız?

Resim yapılma esnasında kullanılan sulu boya, pastel boya veya yağlı boyaların dikkatsiz kullanılması sonucu koltuklarda leke oluşur. Boya lekesine anında müdahale edilmezse, boyada kuruma olacağından lekenin çıkarılması güç olacaktır.  Fakat pratik ve küçük yöntemler sayesinde bu tarz lekelerden kurtulabilirsiniz. Yağlı boya, saç boyası, pastel ve diğer boyaların çıkarılması ile ilgili çeşitli yöntemler vardır. Boyanın türüne göre çıkarma yöntemi uygulanın en doğru sonucu verecektir. Ayrıca deri veya kumaş koltuklar için kullanılacak olan yöntemler birbirinden farklıdır.

Pastel ve Sulu Boya Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Genelde çocuklar tarafından sıklıkla kullanılan pastel ve sulu boya masa örtülerine, halılara ve koltuklara bulaşır. Bu boya lekesini çıkarmak için pudradan yararlanmanız gerekir. Pudrayı boya lekesinin üzerine  döküp, sonra ıslak bez ile silip, ardından beyaz kalıp sabunla ovmalısınız. Beyaz sabun lekenin tam anlamıyla çıkmasını sağlayacaktır. Koltuk üzerindeki çıkarabilir kumaş ise silme ve beyaz sabun ile ovma uygulamasından sonra çamaşır makinesinde yıkamalısınız. Çıkmayan bir kumaşa sahipse koltuğunuz, o zaman bol su yardımıyla silip, sabun ve pudra kalıntılarından kurtulabilirsiniz.

Yağlı Boya Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Yağlı boya lekesi en can sıkan lekelerdendir. Bu tarz bir leke ile karşılaştığınızda ilk yapmanız gereken leke olan bölgeye pudra dökmek olacaktır. Ardından lekeyi alkol veya etereli bez yardımı ile silin. Eter kullanacaksanız yanıcı bir madde olduğunu unutmayın ve dikkatli olun. Alkol veya eter ile silinen alan lekenin çıkmasından sonra hemen soğuk su ile iyice durulanmalıdır. Dökülen yağlı boya taze bir leke değil ise deri veya kumaş koltuğun üstünde kurumuş ise bu bölgeye amonyak dökmelisiniz. Bu durumda 15 dakika bekletin ve silin. Sonra soğuk su ile durulayın.

Aseton Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Aseton boya ile alakalı lekelerden kurtulmak için iyi bir çözümdür. Koltuklarda bulunan oje gibi maddelerin çıkarılması için en etkili yöntemdir. Kumaş veya deri koltuklarınıza hasar vermediğini öğrenmek için ilk başta koltuklarınızın görünmeyen bölgesinde deneyin. Kullanılan bu ürün mobilyanızda renk değişimine neden olmaz ise gönül rahatlığıyla boya lekesini çıkarabilirsiniz.

Tiner Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Boyaların çözülmesini sağlayan tiner sıklıkla kullanılan bir kimyasaldır. Koltuklarınızda meydana gelen bu tarz problemle karşılaştığınızda tiner yardımı ile kurtulabilirsiniz. Pamuklu bir bezin üstüne boyayı çıkartmak için tiner dökün. Bu bez yardımı ile lekeli olan bölgeyi silin. Silme durumunda dikkat edilmesi gereken lekelerin yayılmaması için lekenin az olduğu bölgeden çok olduğu bölgeye doğru silmeye başlamalısınız. Tinerin ağır bir kokusu olduğu için ağır bir koku meydana gelir. Bu kokuyu ve tiner kalıntılarını yok etmek için kalıp beyaz sabun ile silinen bölgeyi tekrar silip, ardından soğuk su ile durulayın.