Düğün Öncesi Hazırlıklarınız Ne Durumda?

Evlilik hazırlıklarının çok stresli olduğunu  bilmeyen yoktur. Özellikle de her işiniz sıkıştıysa ve son ana kaldıysa… Tabii son ana bırakmamanız sizin açınızdan iyi olacak ancak işler her zaman planlandığı gibi ilerlemiyor. Bu durumda önceden bir liste yazıp sırasıyla ilerlemekte fayda görüyorum.  Düğün gününüzde her şeyin eksiksiz ve kusursuz olabilmesi için bu listeye sadık kalabilirsiniz. Düğününüzde giyeceğiniz ayakkabıdan çalacak müzisyenlere, her ayrıntıyı evlenmeye karar verişinizden düğününüze kadar kolayca ayarlayabilmeniz için tek yapmanız gereken listenizi takip etmektir. Dini düğün organizasyonu firmaları size yardımcı olacaktır.

Tabi bu süreçte seçtiğiniz eş büyük önem  taşımaktadır. Her anınızda daha hazırlık sürecinden sizin yanınızda ve size destek olmalıdır. Düğün tarihini belirleyerek hazırlıkları daha sağlam bir temele oturtabilirsiniz. Ailelerle ve sevgilinizle birlikte herkes için uygun bir tarihe karar verin. Düğününüzü sağlıklı bir şekilde planlayabilmek için aileler ile birlikte düğününüz için bir bütçe belirleyin. Her şeyin en güzeli olması düşüncesi o güne özel kalıplaşmış bir cümledir. Ancak siz yinede en ekonomik olana yönelmelisiniz. Sonuç olarak bir şeyi pahalı olması onu en iyisi de yapmaz. Kullanışlı olması ve ömrü uzun olabilecek nitelikte olan eşyaları tercih etmenizi öneririm. Bu şekilde yapılan masrafların evlilik sonrası altından kalkmanız daha kolay olacaktır. Tabii ki her şey bir kere olacak ancak sonrasında da o kadar masrafı yine sizin ödeyeceğinizi unutmamalısınız.

Bazı pahalı eşyalar için yapılacak bir şey yoktur ancak ufak tefek veya sonradan zaten kolayca değiştirilebilecek eşyalar için daha uygun ve ucuz tercihler yapmanız bütçenizi fazla zorlamayacaktır. Düğününüzde kesinlikle yer vermek istediğiniz vazgeçemeyeceğiniz detayları belirleyin. Düğününüzü genel hatlarıyla planlamaya başlayın. Nasıl bir düğün istediğinize karar verin: Kır Düğünü, Tekne Düğünü, Yemekli Düğün, Kokteyl…Ortalama kaç kişi çağırmak istediğinize karar verin. Aile büyükleri ile düğün masraflarının paylaşımı için bir araya gelin. Aile fertleriyle birlikte bir bütçe planlaması yapın. Düğününüze 8 ila 10 ay kaldığında düğününüzün genel hatlarını zamanında kesinleştirebilmek için incelemelere başlayın. Henüz erken, nasılsa daha vakit var diye düşünüp kontrolü elden bırakırsanız işte o zaman yandınız! Çünkü o kısacık gözüken zaman bir anda geçip gidiverecek ve siz hiçbir şey anlamayacaksınız. O yüzden vakti gelmeden düğününüz için mekan araştırmaya başlayın. Belirlediğiniz tarihte veya bu tarihe yakın başka günlerde müsait olan, beğendiğiniz mekanları listeleyin, ya da hiç uğraşmayın bizim listelediğimiz mekanları inceleyin. En beğendiğiniz mekanda şimdiden rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Düğününüzün temasına karar verin. Düğününüzün tüm ayrıntılarını seçtiğiniz temaya göre ayarlayacağınız için temanıza dikkatle karar vermelisiniz. Temanızı seçerken yoğunlukla kullanmak istediğiniz renklere, hangi çiçeklerle süsleme yapmak istediğinize ve bunun gibi düğününüzün genel görüntüsünü oluşturacak ayrıntılara karar verin. Davetli listenizi oluşturmaya başlayın. Bu liste sizin işinizi kolaylaştıracak özellikte bir araç… O gün kim geldi, kim gelmedi, onu bile rahatlıkla görebileceğiniz şekilde aklınızda kalacak. Tüm bu listeyi oluşturma rahatlığı ile düğününüz kontrolden çıkmayacaktır. Şimdilik listenizi geniş tutmanızda fayda var. Mekanınız ve düğün planlamanız kesinleştikçe sevgiliniz ve aileniz ile birlikte listeyi daraltabilirsiniz.  Fotoğrafçı, çiçekçi ve yemek şirketleri için araştırma yapmaya başlayın. Düğününüzde çalacak müzisyen veya orkestra için araştırma yapmaya başlayın. Gelinlik ve damatlık modellerini incelemeye başlayın. Gelinliği ve damatlığı diktirmek mi hazır almak mı yoksa kiralamak mı istediğinize karar verin. Kiralama bedelleri oldukça uygundur bunu da unutmayın.

Balayına çıkmayı düşünüyorsanız gitmek istediğiniz yerleri tur ve tatil fiyatlarını, tarihlerini ve içeriklerini araştırmaya başlayın. Seçtiğiniz mekanın koltuk ve masa dizaynını kontrol edin ve herkese ait masalar seçin. Bunu önceden belirleyip elinize bir liste alabilirsiniz. Herkesin masası ayrı ve kendine özel olmalıdır. Düğün tarihinizi kesinleştirin. Nikahınızı düğününüz ile aynı günde yapmayı düşünüyorsanız belediyeye başvurabilmek için gereken belgeleri hazırlayın. Başvurunuz sırasında belirlediğiniz tarihte nikah kılabilmek için randevu alın.

Davetli listenizi kesinleştirin. Nikah şahitlerinizin kim olacağını kararlaştırın. Şahitlerinize kararınızı bildirin. Belkide yakınlarınız arasında anlaşmazlık çıkar. Son ana bırakmamanızı tavsiye ederim. Düğün gününüz için saç ve makyaj modellerini incelemeye başlayın. Davetiye ve nikah şekeri modellerini incelemeye başlayın. Gelinliğinize ve damatlığınıza kesin olarak karar verin. Provalara başlayın. Balayınızda yurtdışına gitmeyi düşünüyorsanız vize ve pasaport işlemlerinize başlayın. Uluslararası alanda kendini ispatlamış tatil yeri seçebilirsiniz. Şehir dışından gelecek misafirleriniz varsa misafirleriniz için düğün gecesi konaklayabilecekleri otelleri araştırmaya başlayın. Kimse mağdur olmasın ve misafirleriniz rahatını konforunu yaşasın.

Zaten herkes yeterince yorulacak! Sizinde gördüğünüz gibi aşama aşama ilerleyen bir liste ortaya çıkıyor bu süreçte… Aynı bir inşaat gibi her aşamada sağlam ilerlemelisiniz ki düğün günü herhangi bir yıkım ile karşılaşmayın. Düğün pastanız için incelemelere başlayın. Düğününüzü yapacağınız yerin nasıl süsleneceğine karar verin. Nerelerde çiçek süslemeleri kullanılacak, masalar nasıl dekore edilecek, nikah masasında nasıl bir süsleme kullanmak istiyorsunuz, karar verin. Ayrıca haşere çocuklar da düşünülerek konsept hazırlamanızda fayda var. Çocuklar düğünlerde biraz hareketli olabiliyor. Bir hatanın bütün konsepti bozmayacak şekilde daha güvenli hazırlanması gerektiğini düşünüyorum. Gerekli malzemeleri sipariş edin. Saç ve makyaj için birlikte çalışmak istediğiniz kuaför ve makyaj sanatçılarından randevu alın. Saç ve makyaj provalarına başlayın.İlk dansınız için kursa gitmeyi düşünüyorsanız için kursa başlamak için düğünden 3 ay öncesi mükemmel zamanlama olacaktır.

Nikah şekerlerinizi sipariş edin. Bu hızla geçen sürede sizin aylara yaymanız bu hazırlık çemberinden kolayca çıkmanızı sağlayacaktır. Hemde bu süreci sıkılmadan atlatabileceksiniz. Ayrıca tüm bunlara rağmen hayatınızın en önemli gününden bir gün öncesi elbette heyecanlı geçecek ama siz sakin kalmaya bakın. Her şey yolunda ve siz her şey için önleminizi çoktan aldınız… Düğün sonrası ev eşyalarınız yerleşmiş olacağı için evinize gider derin bir nefes alırsınız. Ev eşyası demişken bu süreçlere dahil edilerek aynı zamanda evinizi de döşemeyi unutmayınız… 🙂 Tüm özel eşyalarınız ve çeyizleriniz, belenco tezgahınız bile kullanıma hazır olmalıdır. Siz siz olun her şeyi son ana sıkıştırıp en güzel gününüzü stres altında yaşamayın. Geniş bir zamanınız varsa sizin için daha kolay olacaktır. Tüm hazırlıklar yavaş yavaş yapılacak ve hiçbir aksaklıkla uğraşmak zorunda kalmayacaksınız. Vee son olarak, gelinlik giyeceğiniz için o günden önceki süreçler ve özellikle düğün gününüzde hafif beslenmeyi unutmayın.. Hem sağlık, hem güzellik, hem mutluluk bir ömür sizlerle olsun… Sevgiyle kalın… 🙂