Boşanıyoruz Çocuk Kimin Sorumluluğunda Olacak?

Hayatın içinde yaşanan sorunlar hayatın yükü tükenmişlik haller ebeveynler için aile bağlarının kopmasına kadar gelen süreç çocuğu olan ebeveynler için; Avukatların kapısını velayet davaları için çalmaya başlar. Bursa Avukat gibi hukuk bürolarında bu şekilde davalarla oldukça karşılaşılmakta ve sonuçlara ulaşılmaktadır.
Velayet davaları; maddi ve manevi anlamda zor bir süreç olmakla birlikte ve aynı zamanda çocuğun geleceğini ilgilendirmesi açısından çok hassas olan bir dava türüdür.
Ebeveynlerin bu talepleri Aile Mahkemesi Hakimleri tarafından bu daha hassas davranmakta ve tarafların beyanlarını ayrı ayrı şekilde inceleyip şekillenmesini sağlamaktadır..
Genelde; Çocukların velayet hakkı anneler üzerinde olduğundan daha çok kadınları ilgilendiren bu hakkın kadınların elinden alınma olasılığı nedeniyle kadınların ciddi şekilde kaygılanmasına sebep olan haklardan biridir.
Velayet hakkına sahip kadınların bir çoğu, adalete olan güvensizliğinden dolayı eşlerin açmış olduğu velayet davasının olumsuz sonuçlanacağı şeklinde kaygı yaşamakla birlikte Velayet davası beyanını alan anne, psikolojik olarak değişik duygular içine girmekle birlikte . Boşanma davasından yorulan taraflar, “tam her şey bitti, boşanma mücadelesi sona erdi” derken bunun üzerine açılan velayet davası, yeniden yaşanacak gerginliklere ve bir takım öfke nöbetlerine vesile olmaktadır. Kadınlar, en çok “ya baba çocuğumu alırsa benden, çocuğum ne yapar veya ben çocuksuz ne yaparım” korkusu yaşamaktadır. Bu korku ve kaygının arkasında kadında karşı taraf ve ailesine karşı öfke, nefret ve intikam duyguları da yaşamaya başlar… Genelde boşanma davasını kaybetmeyi hazmedemeyen babalar, kadına zarar verme ve kadından intikam alma duygularıyla hareket etmektedir. Baba, boşanma davasından sonra annenin açıkları bularak anneyi rencide etmek ve velayet davasını kendi aleyhine delil olarak göstermek amacıyla bir arayışa girer. Babanın bunu en iyi yapacağı yer, sosyal medya platformları ve çocuktur. Baba, çocukla kaliteli vakit geçirmek yerine çocuğu sorgulayıp annenin yaşantısı ve özel hayatı hakkında bilgi almaya çalışır. çocuk, masumiyeti ve yaşanan durumlara aklının ermemesi sebebiyle ilgili annesi ile ilgili her şeyi anlatır ve özel bilgileri babasıyla paylaşır. Bunu öğrenen anne bu sefer yaşanılan ani öfkelenmelere çocuğa kızmaya ve bilmeden bile olsa psikolojik baskı uygulamaya başlar. Buda Çocuk için bu durumda nasıl davranacağını bilemeyen bir hale getirir. Çocuk sanki bir kolundan babanın diğer kolundan annenin çektiğini hissetmeye başlar… İleri ki zamanlarda artan uyuşmazlıklarda çocuk, farkında olmadan kimin yanında ise onun tarafına olmaya başlayacaktır.. Velayeti alan annenin telkini çocuk üzerinde olmasa bile çocuk anneyi savunmaya başlar. Çocuğun kişisel görüş günlerinde çocuğu alan baba, çocuğun annesi gibi konuşmaya başladığını ve anneyi savunmaya çalıştığını görünce baba, anneyi suçlamaya başlayacak ve taraflar arası uyuşmazlık, süreci başlar…
Çocuğu yanında olan anne baba tarafından açılan velayet davası sonucu çocuğu kaybetme korku ve kaygısı ile kafasında değişik taktik ve stratejiler geliştirmeye başlar ve Anne, çocuğu için en mantıklı yolu seçmeye çalışır. Genellikle kadınlar tarafından yapılan iş, aynı şekilde velayet davası yaşayan kişileri dinlemek, sosyal medya ve internet üzerinden yazılan bu tarz haber ve yazıları okumak ve araştırmaktır.