Balığın Sağlığımıza Faydaları Nelerdir?

Üç tarafı denizlerle kaplı güzel ülkemizde deniz balıkçılığı önemli bir potansiyel oluşturmaktadır. Balıkçılıkta gelişme fazla olamamıştır. Bunun nedenlerinden bazıları ise ülkemizdeki teknik yetersizliklerdir. Usulsüz avlanma, av yasağı olan tarihlerde avlanma, balıkçılık sektörüne zarar vermektedir.

Özellikle kimyasal atıkların ve çöplerin denize atılması balıkların üremesini çok fazla etkilemektedir. Dolayısı ile balıkların üreme  ve yetişme ortamı bataklık haline gelmektedir. Halkımızda su ürünlerine fazla değer vermediği için balıkçılık fazla gelişememektedir.  Fakat son yıllarda özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerde sağlıklı beslenmenin temeli gösterildiğinden önem kazanmıştır.

Balık kış mevsiminin vazgeçilmez gıdasıdır. Tezgahlarda çeşit çeşit balık görmeye başlamışsınızdır. Balık protein, mineral ve vitamin açısından zengindir. Balıkların sindirimi kolaydır ve yağ oranıda azdır. Sağlık için önemli olan Omega-3 yağı içinde barındırır. Kırmızı ete göre daha az yağlıdır ve kırmızı ete göre fiyatları daha uygundur. Kilo vermede de etkilidir. Çünkü daha az kaloriye sahiptir. Balık yemek, vücut direncini arttırır, kalp damar sistemini destekler, enfeksiyonlara karşı korur, kolesterolü düşürür, beyin ve hücrelerin gelişimine katkıda bulunur, yaşlanmayı geciktirir, depresyona karşı mutluluk duygusunu artırır. Balık çeşitlerini kısaca inceleyecek olursak en çok halk arasında tüketilen balıklar hamsi, çinekop, levrek, palamut, mezgit, barbunya, istavrit, sardalya, kalkan, tekir, çipura, lüver, kefal ve kılıç balığıdır.

Ülkemizde genelde Karadeniz bölgesinde hamsi balığı çıkmaktadır. Birde oltayla balık tutan amatör balıkçılar vardır. Bunlar balık tutmayı hobi olarak yapmakla birlikte bundan büyük keyif almakta ve yaşam biçimi haline getirmişlerdir. Oltayla balık avlamanın tadını alan bir daha bırakamaz derler. Yağmur ve soğuk demeden denize oltasını alanı görürsünüz sahil bölgelerinde. İstanbul’da Galata Köprüsü’nde amatör balıkçı çok fazla görebilirsiniz. Balık tutmak denilince ilk akla gelen yerler Galata Köprüsü, Sarayburnu, Bebek, Eminönü’dür.

Eminönü balık ekmek deyince ilk akla gelen yerlerdendir. İlk defa geldiyseniz balık ekmek yemeden gitmeyin derim. Hem karnınız doyar, hem de gönlünüz doyar. Ne güzel bir atmosferdir Eminönü’de boğaza karşı yenilen balık ekmek tadına doyum olmaz. Ellerinizin balık kokmasına aldırmadan vapura biner evinize dönersiniz.

Evde balık yapmak denilince ilk akla gelen tavada kızartmaktır. Hamsi ise genelde mısır unuyla yapılır. Ve çok lezzetlidir. Yanında soğan ve yeşil salata süper gider. Hamsinin birde buğulaması yapılır. Sağlık açısından buğulama yada fırında kızartma yemeniz daha iyidir. Buğulamayı fırında yapabileceğiniz gibi fırını olmayanlar için size tencerede buğulama tarifi vereceğim.

Tencerede Hamsi Buğulama Tarifi İçin Gerekli Malzemeler:
1 kg hamsi
2 adet orta boy soğan
1 adet limon
1 adet soğan
1 adet domates
birkaç dal maydanoz
tuz, pulbiber, karabiber, sıvı yağ

Yapılışı:

Hamsilerin kılçıklarını temizledikten sonra çok güzel bir şekilde yıkıyoruz ve süzüyoruz. Soğanları ikiye bölerek, halka halka doğruyoruz. Tencerenin altına ilk soğanları diziyoruz. Sonra üstüne balıkları diziyoruz. Bu şekilde bir kat soğan bir kat balık dizme işlemine devam ediyoruz. Eğer soğanı çok fazla sevmiyorsanz ilk katına soğan koymanız yeterli olacaktır. En üste balıklarımızı dizdikten sonra pul biberini, karabiberini  ve tuzunu ekliyoruz. Yuvarlak kestiğimiz limonu ve domateside ekliyoruz. İki çorba kaşığı kadar sıvı yağı koyup, tencerenin kapağını kapatarak ocağın en küçük gözünde kısık ateşte 30 dk kadar pişirmeye bırakıyoruz. Su eklemenize gerek yoktur. Hamsileri kısık ateşte pişirdiğimizden kendi suyunu salacaktır. Daha ekşili tercih ederseniz ayrıca bir limonun suyunu sıkarak pişirebilirsiniz.

Sizde sağlığınızı düşünüyor iseniz en az haftada 2 kez balık yemelisiniz. Hatta hafta sonu hem kendi  balığınızı tutabilir hem de temiz hava alabilirsiniz. Yapacağınız bu hobi, sağlığınız ve stresiniz için de çok uygundur. Kendi balığınızı tutmak, pişirmek ve yemek de ayrıca bir keyif ve lezzet katacaktır.