TOPLUM VE İLETİŞİM

İletişim , gönderen ile alıcı arasındaki bir süreçtir.İletişimin olabilmesi için iki zihin,iki bilinç gereklidir. İletişim karşılıklılık gerektirir. Doğru iletişim ise ; gönderenin alıcının anladığını anlamasıdır. İletişim , bir zihnin başka bir zihinde kendi zihninde olanı oluşturma sürecidir. Yapmış olduğum tanımın eksikliğinde neler olabilir sizce; İletişim eksikliği bir çok problemin doğuş sebebidir, ne yazık ki nasıl iletişime geçeceğimizi bilmiyoruz ya da yanlış bir şekilde ifade ediyoruz bunun sonucu da birbirini anlamayan,sağlıksız iletişim kuran insanlar oluyor.

Doğru ve başarılı iletişim olabilmesi için; zihindekilerin, ikinci zihinde oluşması gerekir. Oluşmadığı takdirde iletişim başarısız olmuş demektir.

Peki biz  insanlar gerçekten birbirimizi  anlıyormuyuz? Anlaştığımızı düşünüyoruz ama acaba  birbirimizin zihinsel düşüncelerine tamamen hakim olabiliyor muyuz? Bunu düşünüp sorguladığımızda iletişim konusunda tamamlanması gereken eksiklerimiz olduğunu düşünüyorum. Evli bir çift birbirlerini dinlemediği dinlese de eşinin anlatmak istediği değil kendi anlamak istediğini anladığı için sorun yaşayabiliyor boşanma evresine kadar gelebiliyorlar. ya da üniversite öğrencisi bir genç girdiği final sınavında sorulan soruya belli yanıtlar veriyor ancak düşük bir notla karşılaşabiliyor çünkü anlatmak istediğini anlatamıyor ya da anlatıyor yada anlaşılmıyor.Trafikte insanlar iki saniye geç hareket ettiği için anlamadan , anlamaya çalışmadan birbirlerine girebiliyor veyahut bir baba çocuğunu anlamaya çalışmadan komşusunun şikayeti üzerine çocuğuna şiddet uygulayabiliyor bunun gibi pek çok örnek verilebilir bunun tek sebebi  iletişim eksikliğinden kaynaklanıyor.

Önemli  olan doğru iletişimdir. Anlatılanın karşı tarafta doğru olarak algılanmasıdır ve  bunun yanında yine  iletişimde en önemli şey anlaşılmaktır.  Malesef günümüzde birçok problem iletişim eksikliğinden kaynaklanır .İnsanlar anlatmak istediklerini yanlış cümlelerde ifade edince veyahut doğru ifade edip fakat karşı taraftan yanlış anlaşılınca sorunlar baş göstermektedir.

İletişim sürecinde içtenlik ve gülümsemek de önemlidir. Öyle ki insanlar neden gülümsemeyi yüzlerinden eksik ederler? Düşünsenize asık yüzlü bir insanla  mı güler yüzlü bir insanla mı sohbet etmeyi tercih ederdiniz. Öyleyse neden gülümsemiyoruz? Çok keyif aldığım bir konferansta öğrendiğim üzere gülümsemek  için yüzümüzde 17 kas hareket ederken somurtmak için  43 kasa ihtiyaç varmış , hangisi daha zor ve zahmetli? Öyleyse gülümsemeyi eksik etmeyelim yüzümüzden.

Yine iletişim içerisinde duygularımızı ne derece doğru ifade ettiğimiz de önemlidir. Sevdiğimiz insanlara onları ne kadar çok sevdiğimizi ne sıklıkla dile getiriyoruz ? Bir hatamız olunca buna üzülüp özür diliyor muyuz ? İçten içe gurur duyduğumuz , onunla övündüğümüz insanlara onları takdir ettiğimizi ,  onlarla gurur duyduğumuzu söylüyor muyuz? Aslında basit ama çok önemlidir  sevdiğini söylemek, teşekkür etmek , takdir etmek , özür dilemek , hatamızı kabul etmek ve empati yapmak.

Aslında her şeyin başı insanın kendine güvenmesidir. Eğer bir insan kendine inanır ve önündeki yolun meşakkatlerini bilerek ,  zorluklara göğüs gererek ilerlerse ; hayatında başarı kaçınılmaz bir sondur ve bu da istediğini elde eden mutlu bireyler demektir. İletişimden  korkmayın! Hayatınızdaki riskleri değerlendirin…