Sorumluluk Almak ve Suçlamak

Herhangi bir sebeple ilişkilerimizde, iş hayatınızda, evliliklerimizde, arkadaşlıklarımızda, hayatınızın her alanında çatışmalar söz konusu olabilir. Bu çatışmalar bazen karşılıklı konuşma ile çözümlenebilirken bazense duruma göre bazen boşanma avukatı ya da ceza avukatı ya da iş hukuku avukatı aracılığı ile çözmek durumunda kalabiliriz.

Ne Yazık ki…
Hayatımızdaki anlaşmazlıkların sonuçları; Sorumluluk almak veya suçlamak.

Anlaşmazlıklarda ya sorumluluk alarak çözümün parçası olacaksınız yada birilerini suçlayarak sorundan kurtulacak ve üzerinizden atacaksınız.
Genel olarak hayatınızda suçlanıyor veya suçlama eğiliminde iseniz; sorumluluk almaktan korktuğunuz anlamına gelir maalesef Gerçekten Biz insanlar Neden sorumluluk almaktan korkarız? Yada Neden Birilerini Suçlama eğilimine başvururuz?

Sorumluluk almak hatayı körü körüne kabul etmek değildir…
Sorumluluk almak sorunu çözmek ve taşın altına eline koymaktır.
“Neden böyle oldu”
Kimin suçu?” diye düşünmek yerine Bu anlaşmazlığı Nasıl çözebilirim?” sorusuna odaklanmak gerekir…

Suçlama Eğilimi Genellikle Çocukluk Yıllarında Yaşanan Olaylarla Başlar..
Hepimiz çocukken klasik olabilecek bir çok olay yaşamışızdır. Örneğin; Çok Karıştırmayı seven çocuklar evin içinde arabanın anahtarını kaybetmesi sonucunda Ahh Anahtar nereye gittin diye Ebeveynlerin göstermelik tepki göstermesi gibi…

İşte Böyle bir durumda evin içinde anahtarın kaybolma sorumluluğu tamamen çocukta olduğu halde anahtarı suçlamak çocuğun ileriki hayatında her düştüğünde kendisini sorgulamak yerine suçu karşısındaki kişiye yada nesneye atmasına sebep olacaktır.

Suçlama eğilimindeki olan kişiler sorumluluk duygusu eksik kişilerdir. Yaptığı hareketlerinin ve tepkilerin sorumluluğunu alıp çözüme odaklanmak yerine sorun olan şeyin yükünü başkasına atmak isterler

Her zaman İçinde bulundukları şartlardan şikayet ederler anlamış görünüp ve yardıma ihtiyacı olan insanları oyalarlar. Tercihleri sorulduğunda yada bir tercih yapmaları istendiği zamanda duruma uyum sağlayacaklarını iddia eder fakat gelişen her durumda şikayet edecek bir yer bulurlar.

Benim bu konudaki şahsi düşüncem; Sorumluluk almanın kişinin özgüveniyle bağlantılı olduğunu düşünürüm. Kişi kendini her zaman bir birey olarak tanımlıyorsa ve hatalarının ve yaptıklarının sorumluluğunu almaktan geri durmaz. Fakat suçlama eğiliminde olan bireyler hayatta var olabilmek adına her zaman birine ihtiyaç duyan bağımlı kişidir.
sorumluluk tek kişilik bir olguyken suçlamak yapmak en az iki kişilik bir olgudur.

Sizin ve çevrenizde de sorumluluk almaktan korkan sürekli bulunduğu şartları kişileri olayları suçlayan kişiler var mı? Varsa onlara popüler olmak adına bir şeyler yapmak yerine kendisi ve gelişimi için bir uzman yardımı almasını kibarca dile getirebilirsiniz….