Toplum olarak hepimiz bilgisayarlarla, telefonlarla, tabletlerle çok fazla haşır neşir halindeyiz. Peki bu durum sağlığımızı nasıl etkiliyor ?
Gün içerisinde zamanımızın çoğunu telefon ile geçirmekteyiz. Telefonlar artık zorunlu ihtiyaç dışında oyun oynanan, internet üzerinde sörf yapılan bir hale geldi. Ve ayrıca toplumun çoğu aşırı bir şekilde telefon bağımlısı oldu. Arkadaşlarınız ile bir yere gittiğinizde resim çekme isteği ve bunu sosyal medyada paylaşma isteği bir çoğumuzda var. Bu durum ne yazık ki gittiğiniz yerde güzel zaman geçirme istediğinden çok insanların sizi nerelerde gezdiğinizi görme isteği oldu. İnsanlar her yaptıklarını gösterme ve bir şeyleri ispatlama çabası içine girdiler.
Aslında bu durum ister istemez çoğu aileyi de etkilemektedir. Bir kadın bir arkadaşını eşi ile çok güzel resimler ya da bir yere gittiğini görse bunu istemsizce de olsa eşine yansıtmakta. Bu durum ilerleyen zamanlarda eşler arasında gerginlik yaratmaktadır. Bazen güzel şeyler paylaşmak isteyebiliriz. Ancak bu durum her attığınız adımı da herkesin bilmesini gerektirmez. Bu artık aşırı sosyal medya bağımlısı olmuşsunuz anlamına gelir. Zaman ilerledikçe de sıkıcı bir hal almaya başlar. Gerçi çoğu insan bunun farkında bile değiller. En azından bu durumu azaltma çabasında olmalısınız. Arkadaşlarınızla bir araya geldiğinizde anı kalsın diye resim çekilmek doğal bir şeydir ama abartmamak şartı ile. Arkadaşlarınızla güzel sohbet etmek, beraber yemek yemek ve bulunduğunuz ortamın tadını çıkarın. Değer verdiğiniz telefonunuz değil geçirdiğiniz zaman olsun.
Telefonla aşırı haşır neşir olmak sağlık açısından da vücudumuza zarar vermektedir. Sürekli öne eğilmiş olarak durduğumuzda başımız omurga tarafından desteklenmiyor yalnızca boynundan desteklenmektedir., Bu nedenden dolayı boynumuz telefonlarımıza bakarken gergin hissetmektedir. Bu duruşa ‘tekno boyun” ’İngilizce adıyla ‘tech neck” ismi verilmiştir. Bunu belki bir çoğunuz biliyorsunuz ama yine de hatırlamakta yarar var. Telefonlarımıza omurgamızı eğerek baktığımız için sırtımız bundan çok fazla etkilenmekte. Bu durum duruş bozukluğuna sebep verdiği için ileride ameliyat bile gerektirebilir.
Uzmanlar oturma şekli için dik oturuş şeklini önermektedir. Aksi durum boyun ve sırt sağlığımızı önemli bir şekilde etkilemektedir. Eğer masa başında veya bilgisayar karşısında çok fazla zaman geçiriyorsanız buna daha fazla dikkat etmeniz gerekmektedir. Bilim adamlarına göre en doğru oturma şekli koltuk ile bilgisayar arasında 125 derecelik bir açıyla oturmamız gerekmektedir.
Çoğunluk olarak insanlar koltuğun ön tarafında oturdukları için koltuk ve bel arasında boşluk olur. Bu durumda bel ağrılarını tetikler. Dikkat etmemiz gereken en önemli konulardan biri de koltuğun tamamına oturup, omuzların geniş ve dik olmasını sağlamaktır.
Yürürken de öne eğik bir şekilde değil, dik ve omuzlarımız geniş bir şekilde yürümeliyiz. Alışveriş yaptığımızda yükü çok fazla kollarımıza vermemiz, yerden bir şey alırken eğilerek almamız sırt sağlığımız açısından çok önemlidir. Sırt sağlığını en çok zorlayan meslek ise herhalde nakliyat yapan firmalardır. Sürekli taşıma yaptıkları için ileride bu meslekle uğraşan kişilerde bel fıtığı daha fazla görülmektedir.
Eğer duruş bozukluğu oluştuğunu farkederseniz bir uzmana geç olmadan gitmenizi tavsiye ederiz. İstanbul’da boyun, sırt ağrıları ve duruş bozukluğunda uzmanlaşmış bir çok hekimimiz var. Onlara danışabilir, gerekirse tedavi olabilirsiniz. Yoğunluk ve günün stresi de bir şeklide atmak ve sağlıklı uyku uyumak istiyorsanız Masaj Koltukçum masaj koltuğu tam size göre Türkiye’de son yıllarda oldukça konforlu seçimler arasında bulunan masaj koltukları oldukça işe yarıyor.