AT kuyruğu bitkisi son günlerde adını çok sık duymaya başladığım bir bitki olmaya başladı ve bende merak edip;
Peki at kuyruğu bitkisi nedir?
Neye İyi gelir? Sorusuna cevap aramaya başladım ve edindiğim bilgilere göre yok yok dedirtecek cinsten bilgilere ulaştım..
At kuyruğu otu 25-60 cm yüksekliğinde sapları 3-6 mm civarında olan bir bitki türüdür. Genel olarak Nemli topraklarda ve tarla aralarında yetişen ve Daha çok nemli ve bataklık bölgelerde yetişen, 50 cm kadar uzayabilen otsu bir bitkidir.
İçeriğindeki; Acı madde, saponin, tanen, silisik asit, çeşitli alkoloidler ve potasyum içeren ve İğne yaprakları gövdeden kolayca ayrıldığında kuruma evresini tamamlanmış olur.
at kuyruğu bitkisinin çiçekli yaprakları avuç içinde ovuşturularak saptan ayrılır ve bir örtüye serilerek 1-2 gün boyunca kurumaya bırakılır ve Sonrasında ince kıyılır ve hava almayan kaplarda saklanır. Bu bitkinin bitmek bilmeyen faydalarından bazılarını siz değerli okuyucularımla paylaşmak istiyorum;
Romatizma şikayetleri olan kişilerde nıkris şikayetlerini azaltır.
Kan dolaşımı bozukluklarında, kırıklar nedeniyle oluşan şişliklerde ve bir çok yaralanma durumlarında yaraların ve kesiklerin iyileşmesini kompres, yıkama veya banyo katkısı olarak hızlı bir iyileşme sağlar.
Vücuttaki kirli Kanı temizler
Sindirim sistemimizi güçlendirir.
Çabuk hastalanan kişilerin ve vitamin eksiliğinden kaynaklanan Vücut direncini arttırır.
İçeriğinde yüksek oranda silisik asit sayesinde, akciğer kanseri gibi hastalıkların tedavisinde katılgan dokularda deri, saç ve tırnaklarla ilgili rahatsızlıklarda birlikte Saç köklerini besler ve kepeği önleyici etkisiyle de bilinir.
Bademcik dişeti ve ağız boşluğu iltihabında gargara ve çalkalama biçiminde kullanılmasında fayda vardır.
Böbrekleri ciddi anlamda temizler ve böbreklerde biriken kum ve taşları dökmeye yardımcı olmakla birlikte mesane iltihabını söktürücü özelliği vardır.
Kronik öksürükte balgam söktürücüdür.
Bel ağrılarında rahatlatıcı etkisi vardır.
Uykuda İstem dışı idrar kaçıran yetişkinlerin ve çocuklarda çay kürü olarak kullanılmaktadır.
Erkeklerin yaşadığı Prostat büyümesi ve iltihabına karşı kullanılabilecek bitkiler arasında ilk sıradadır.
At kuyruğu çayı nasıl yapılır derseniz; toprak üstünde kalan kısımları kurutulup kaynatılmak üzere çay ve gargara olarak normal siyah çay demler gibi demleyip sabah kahvaltısında afiyetle içebilebilir. Ayrıca bu bitki suda kaynatıldıktan sonra elde edilen suyla da egzama, sivilce, yara, çıban ve kıl dibi iltihaplarına karşı da kullanılabilir. Bu su gargara olarak boğaz, bademcik ve dişeti iltihaplarına karşı fayda sağlar.
Bu bitki günde en fazla 3-4 bardak taze demlenmiş çay olarak aç karna veya öğün aralarında soğutulmadan içilebilir.
Bu Bitkinin zayıflamak isteyen bayanlar içinde ödem atıcı ve idrar sökücü olmasından ötürü aşırı sodyum tüketimine bağlı olarak vücutta su tutan ve fazla ödemlerden kaynaklanan kiloları olanlar için zayıflatan bir etki olduğu da gözlemlenmiştir.
Bu bitkiyi ağır kalp veya böbrek hastalıklarından kaynaklanan ödemlere karşı kullanımında uzman doktor onayı alınmalıdır.