Çocukları dünya barışı için tek umut gelecek barış olarak gören İtalyan Pedagog ve Antropolog Maria Montessori, 1900’lü yılların başında çocuk gelişimi için kendi yöntemini geliştirip uygulamaya koyduğunda işi oldukça zordu. Belki bu eğitim o zaman ki dönemde, bugünkünden de daha yaygın olsaydı aradan geçen bir asır boyunca yaşanan dünya savaşları olmaz mıydı, ne dersiniz bence olmazdı …
Düşünsenize saygı sevgi içerisinde büyüyen çocuklar kendi işlerini kendi çabaları ile gerçekleştiren çocuklar inanılmaz değil mi ? birilerine muhtaç olmadan öz bakımını gerçekleştiren ve olan oyuncaklar ile bambaşka dünyalar yaratabilen bir nesil bir kez daha düşünün derim.
Bugün etkileri kanıtlanmış ve çocuk eğitiminde önemli bir rol model haline gelmiş olan Montessori yöntemi daha iyi anlaşılıyor kuşkusuz ve hatırı sayılır referansları da mevcutta var. Geçtiğimiz aylarda hayata veda eden Nobelli Edebiyatçı Gabriel Garcia Marquez bu yöntemle eğitimi almış ve U2’nun solisti Bono’nun çocuğu ile ABD eski Başkanlarından Bill Clinton’ın ve eşi Hillary’nin biricik kızı Chelsea de bu eğitimi alan ünlüler arasında.
Faydalarını anlatmak olayı çok sınırlamış olur bugünkü yazımızda kesitler vereceğiz buyurun inceleyelim ;
Montessori’yle hemen hemen aynı dönemdeki filozoflardan Bertrand Russel, eğitim düzeni ve toplum üzerine yazdığı bir kitabında zeka testlerinin ve ardından gelen izole okulların zararlarından sıkça bahsetmiş ve bu durumu çok ciddi bir politik sorun olarak tanımlamıştı. Ona göre bu tarz bir eğitim demokratik karşıtı ve zararlıydı.
Montessori’nin Russel ile ilgisi var mıydı bilinmez ama o, zeki ve dahi çocukların ayrı bir okulda ya da sınıfta eğitilmesinin yerine, zeka ve öğrenme yetenekleri bir kenara, yaşları da farklı 1-6 yaş arası çocukların bir arada özgür bir sınıfta, kendi inisiyatifleri ve yetenekleri ölçüsünde eğitim almasını önerdi.
Russel ve Montessori gibi eğitim bilimcilerin çabalarıyla bugün ‘çoklu zeka ortamı’ olarak tüm okullarda uygulanan ya da uygulanmaya çalışılan bir metot var.
Çocuklar ortalama 5 yaşında resmi bir formasyon programına alınıyor. Çocukların 5 yaşından muhtemelen 25 yaşına kadar sürecek tüm hayatı ise 0-6 yaş arasında edindikleri deneyimlere dayanıyor. Güncel ev içi eşyaları kullanabilme onlara özel tasarlanmış mobilya ve beyaz eşyalar vb günlük ihtiyaçların minimalist boyutları ile eğitim görmeleri sağlanıyor. Mutfak Tezgahı lavabo klozetler her şey çocuklar için onları günlük hayata daha sıkı hazırlamak ve rutinlere alıştırmak çözüm üretmek amacı ile yapılmaktadır aslında.
Montessori , bu dönemi 1-1.5 yaşından itibaren ele aldı ve çocuklara kendi seçtikleri araç gereçler ile , kendi hızlarında, kendi istedikleri zamanda ve sınıfın istedikleri yerinde bağımsızca öğrenmeleri, hatalarını kendilerinin fark etmeleri ve inisiyatif alarak düzeltmeleri için kitaplardan, ödüllerden, cezalardan ya da klasik sınıf ortamından çok farklı bir yöntem uyguladı. Aslında basit mantık plastik son model oyuncak araba yerine farklı bir oyuncak ile aynı oyunları üretebilmesi yada farklı dünyalara aralanması beklendi.
Öncelikle gelişim problemi yaşayan çocuklara yönelen Montessori, yönteminin işe yaradığını ve sorunlu çocuklarla normal çocuklar arasındaki farkı en az indirdiğini gördü.
Sistemi genelleştirerek toplumsal kalıplardan steril ve stilist sınıflarda çocukların birey ve biricik olduklarını, kendileriyle ilgili inisiyatif alabileceklerini, farklı yaşlardaki arkadaşlarıyla uyum sağlayabileceğini fark etmeleri için çabaladı.
Sizde Ebeveyn Olarak Montessori eğitimine geçiş yapmak isterseniz Setay Mobilya Montessori yatak modelleri ile odasından değişime başlayabilirsiniz.