Teknoloji Ve Kanser

Hayatımızın Her alanında Teknolojik araç gereçleri Kullanırken bu ürünlerinin kanser yaptığı iddialarına yönelik bir yazı okumuştum Sosyal Medya Platformunda Yazıyı Yazan Kişide Ünlü Profesördü “televizyon, bilgisayar, cep telefonu, mikrodalga fırınlar gibi teknofobik cihazlar kanser sebepleri arasında listenin son sıralarında bile yer alamazlar” diye başlayan yazısı oldukça ilgimi çekmişti.
Uluslararası çalışmalarda yapılan bir gerçekte teknofobik ürünler olan mikro dalga fırınlar, bulaşık makinesi ve cep telefonlarının kanser yaptığına dair kesin veriler bulunmadığı halde kansere yol açan nedenler arasında tütün kullanımı ve beslenme alışkanlığının ilk sırada olduğu belirtilmekteydi.

Uzmanlar yapılan uluslararası bilimsel çalışmalarda, bu cihazların kanser yaptığına dair kesin bir veri bulunmadığını fakat kanser sebepleri arasında listenin son sıralarında bile yer almadığını ancak yine de aşırı kullanımından kaçınılması gerektiğini belirtmekteydi.

Kansere yol açan nedenler arasında tütün kullanımı, beslenme alışkanlığı(Demir, Vitamin eksikliği vs.) aşırı kilo (obezite) hareketsiz yaşam ve çevre kirliliği gibi faktörlerin ilk sırada yer aldığına dikkat çekmekteydi..

Teknofobik cihazlar ve kanser ilişkisi hakkında yazdığı yazı da Günümüz şartlarının hastalıklar üzerinde en önemli göstergesinin teknolojik gelişmeler olduğunu belirtmiş olup

Ortalama bir insan ömrünün 80-90 yaşına kadar uzamasının modern ilaçlar, tanı yöntemleri ve yeni tedavi metotları gibi teknolojik gelişmelerle gerçekleştiğini dile getiren yazısında teknolojik ilerlemelerin getirdiklerinden duyulan endişe anlamına gelen ”teknofobi”yi de yarattığını belirtmekten de kaçınmadı.

İnsanların var olan yeniliğe ve bilinmeye karşı olan endişe, çekinme ve korkuya yol açtığını, bunun normal olduğunu ancak bilimsel temele dayanmayan çekincelerin yaşamı zorlaştırmak ve gerçekten sağlığa zararı ispatlanmamış şeylerden uzaklaşılmasına yol açabileceğini ayrıca Teknofobi kurbanları arasında modern teknoloji ürünü cihazların ön sırada yer aldığını belirtirken ”Bilimsel gerçekten çok dedikodu şeklinde yayılan teknofobinin kurbanları, televizyon, cep telefonu, bilgisayar, mikrodalga fırınlar, bulaşık makineleri gibi cihazlardır. Bu cihazlar, aslında kanser sebepleri arasında listenin son sıralarında bile yer almazlar ne yazık ki…

Kansere yol açan gerçek sebeplerin zemininde genellikle çevresel ve yaşam tarzları vardır. Tütün ve tütün mamulleri kullanımı, beslenme alışkanlıkları, şişmanlık, fiziksel aktivite azlığı, alkol kullanımı, çeşitli enfeksiyonlar ve bilinçsiz güneş ışığı maruz kalma kanser sebeplerinin yüzde 90-95’ini oluşturmaktadır.

Bir diğer anlatımla bahsetmek gerekirse kanserden korunmak için yaşam biçimimizi değiştirmemiz ve sigara dumanına maruz kalmayan, sağlıklı beslenen, fiziksel olarak aktif bireyler olmamız gerekli ve yeterli olduğu dile getirmiştir.