Birçok hastalığa göre tedavi yöntemi yiyeceklerdir. Doğru beslenme sayesinde hastalıklardan da korunmamız daha kolay olacaktır. Bu durumda doğanın bize sunduğu sağlıklı besinlerden faydalanabiliriz. Ve erken teşhis kadar, prostat hastalıklarından korunmak için ve hastalıkların tedavisi sürecinde tüketilen yiyeceklerin önemi oldukça fazladır. E vitamini ile selenyum, çinko mineralleri içeren ve antioksidan etkisi bulunan meyve ve sebzeler başta olmak üzere prostata iyi gelen yiyeceklerden yardım alabilirsiniz.
Bu alanda en yararlı besinlerden biri meyvelerdir. Tüketebildiğiniz kadar meyve tüketmelisiniz. Meyvelere rengini veren bileşenler, bizi hastalıklara karşı daha dirençli hale getiren farklı antioksidanlardır. Farklı renklerde meyveleri her gün tüketmek prostat kanseri gibi hastalıklardan korunmanızı sağlarken genel sağlığın gelişimine katkıda bulunur. Meyvelerden aldığınız vitamin ve mineraller bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirime katkıda bulunur, saç, cilt sağlığını korur ve iştahı azaltıp kilo kontrolü sağlar. Antioksidanlar açısından en zengin meyveler çilek, kiraz, portakal, greyfurt, mango, papaya, kavun, kivi, erik, üzüm ve karpuzdur.
Bir o kadar yararı olan sebzeler de bize hastalıklarımızda destek olmaktadır. Nasıl mı? İşte böyle… Sebzeler, meyveler gibi vücudu enfeksiyonlardan, hastalıklardan korumaya yardımcı olur ve direncini arttırır. Yeşil yapraklı sebzeler, brokoli ve yeşilbiber besin değeri en yüksek, düşük kalorili sebzeler arasında yer almaktadır. Bu sebzeler vücut için gerekli olan mineralleri, antioksidanları sağlarken düşük kalori değerleri ile kilo kaybına yardımcı olabilir. Antioksidan özellikli diğer sebzeler arasında kırmızı dolmalık biber, ıspanak, lahana, brüksel lahanası, havuç, domates, kış kabağı, tatlı patates sayılabilir. Yani demem o ki sebze ve meyvelerinizi belenco mutfak tezgahınızdan asla ve asla indirmeyin. Sürekli gözünüzün önünde olsun ki sizde tüketin.
Vücutta doku üretiminin yapı taşı olan amino asitler protein kaynaklarından sağlanmaktadır. Yağlı kırmızı et, işlenmiş etler, yağlı süt gibi doymuş yağ oranı yüksek protein kaynakları genel sağlık gibi prostat sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Ancak yağsız süt ve süt ürünleri, ton balığı, somon balığı, mercimek, fasulye, yumurta akı, tavuk ve hindi eti, yağsız yoğurt gibi daha kaliteli protein kaynakları prostat sağlığını korur. İyi bir protein kaynağı olan soğuk deniz balıkları aynı zamanda vücut için gerekli omega yağ asitleri bakımından da zengindir. Meyve, sebze, deniz ürünleri, yumurta, sarımsak gibi besinlerde bulunan selenyum düzeyi yüksek olan erkeklerde prostat kanseri riskinin %50 oranında azaldığı tespit edilmiştir. Ancak sarımsak da koltuk altı terlemesi yapacağı için, bu rahatsızlıktan muzdarip olanaların fazla tüketmemesi gerektiğinin altını çizerim. Onun dışında yaşla birlikte azalan selenyum miktarı selenyum içeren gıdaların tüketimi ile arttırılabilir. Doymuş yağların prostat kanseri ile bağlantılı olduğu bilinmekle birlikte keten tohumu, ceviz yağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar hem prostatı korur hem de E, D ve K vitaminlerinin işlenmesine yardımcı olarak genel sağlığı geliştirir diyebiliriz. Sağlıklı beslenin, sağlıkla kalın… 🙂