Her Ülkenin kendine özgü tatları olması Türkiye’nin lezzet haritasında, pek çok ilin sahip çıktığı çok sayıda yiyeceklerinde olduğunu da ortaya koymuştur. Güzel ülkemizde Paylaşılamayan yiyeceklerin en başında çiğ köfte ve künefe gelmekte olup Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya özgü olup bütün Türkiye’nin tanıdığı bir yiyecek olan “çiğ köfte” Urfa, Adıyaman, Batman, Mardin ve Osmaniye dir. “künefe”ye ise Hatay ve Elazığ sahip çıkıyor.
Ülkemizde Belki klasik yemek gibi görünen “Köfte” pek çok ilin mutfağında yer almakla birlikte en ünlüsü Bursa İnegöl Köfte olarak görülmektedir. Kayseri’nin “Mantısı Kırklareli’nin “sulu kaçamak” ve “kuru kaçamak”ı ilginç isimli yiyecekler arasında da yerini almıştır.
Bu Konuya ilişkin değerlendirme yapan Ankara Patent Bürosu Genel Müdürü coğrafi işaret menşeili tescili için bir zorunluluk olmadığını söylemekle birlikte “Yapılan işlem yalnız bu adla başkalarının haksız yere ürün işaretlemelerini önlemek amaçlı olduğu dile getirilmiştir. Belirtilen yörede üretim yapmayanlar bu işareti kullanamaz. Örneğin Türkiye’de üretildiği zaman Türk Kahvesi, Türk Baklavası, Türk Lokumu birer coğrafi işaret ya da menşe adı olarak işaretlenebilir ve pazarlanabilir. Bu işaretleyiş biçimi; Yunan Baklavası, Yunan Kahvesi, Güney Kıbrıs Lokumu olarak başka ülkelerdeki uygulamalara engel olmamalıdır… Rumların ya da Yunanlılar; Türk Lokumu, Türk baklavası, Türk Çiğ Köftesi demediği sürece sorun yoktur. Bu ürünleri dünyada kimse tanımaz ve herkes Türk ürünü olarak bilmektedir…