Kaygı Bozukluğu Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Kaygı ; sıkıntı, huzursuzluk, kötü şeyler olacak mı endişesi  ve fiziksel belirtilerin de eşlik ettiği yoğun korku halidir. İnsanın hayatta kalması için oldukça önemli, doğal bir duygu durumudur.

Günlük yaşamda her şey için kaygı duyabilme ihtimalimiz vardır.Sınav için,iş için,trafik için,randevu için,ilişkiler için ve acil olan tüm şeyler için. Böyle durumlarda kaygı hissedilmesi doğaldır.

Kaygının denetim dışına çıkarak çok yoğun ve kişinin işlevselliğini bozan bir düzeye varması durumunda kaygı bozuklukları oluştuğunu söyleyebiliriz.Kişinin kendisini engelleyemediği şekilde sürekli kirli,huzursuz,sıkıntılı, gergin hissetmesidir kaygı bozukluğu. Bu duygulara çarpıntı, terleme, titreme, tansiyonun yükselmesi, hızlı nefes alma, kas gerginlikleri, nefes almakta güçlük,mide bulantısı gibi fiziksel belirtiler de eklenir.Böyle durumlarda uyku bozuklukları ise sık rastlanır.

Sabah uyandığında kendisini kötü bir şey beklediğini düşünür ve uykuya dalamaz.Bu tüm davranışlar hem kişinin kendisini etkiler hem de tedavi edilmezse sosyal yaşamında problemler açabilir. Kaygı bozuklukları çoğunlukla genç yaşlarda (ergenlik döneminde) ortaya çıkar ve birçok yaşam olayının ortaya çıkmasına neden olur.Genellikle ergenlik dönemindekiler sınavlara olan kaygılarından dolayı böyle sorunlar yaşarlar.Aslında hepsinin tek ortak özelliği hissedilen yüksek kaygıdır.

KAYGI BOZUKLUKLARININ TEDAVİLERİ

-Kaygı bozuklukları klinik psikolog, psikiyatrist gibi ruh sağlığı profesyonellerinden yardım alınarak aşılabilen bir sorundur.

-Kaygı bozukluklarının tedavisinde bilişsel-davranışçı terapiler ve ilaç tedavileri kullanılmaktadır.

-Özellikle bilişsel-davranışçı terapiler, kaygı bozukluklarının tedavisinde oldukça etkilidir. Terapiler genellikle kaygı bozukluklarının tedavisinin yanı sıra, kişiye duygu, düşünce ve davranışlarını anlamasını ve kaygıyı yönetebilmesini de öğretir.

Kaygı bozukluğu ve diğer sorunlarla ilgili Bahçeşehir psikolog ile irtibata geçebilirsiniz.