BURSA CUMALIKIZIK HAKKKINDA

Yoğun iş hayatına bir mola kısa bir hafta sonu kaçamağı yapmaya ne denersiniz?
Mevsim koyu kışa dönmeye başlayınca çoğumuz uzun tatil planları yapmak vazgeçiyoruz. Soğuyan hava şartları kısalan günler koşuşturmalı hayat şartları vs derken arada bir hayatımıza start vermek ve üzerimizdeki monotonluğu atmak biraz da nefes almak için kısa bir kaçamak yapmak için yer arıyoruz. Sizlere; Uludağ’ın eteklerinde daracık taş yapımı sokakları ve orijinal tarihi dokusunu yitirmemiş otantik evleri ve köy havasını koruyan Bursa’nın Cumalıkızık, mahallesinden bahsedeceğim. yorgun iş hayatını ve kısa bir hafta sonu kaçamağı sizleri tüm sıcaklığıyla karşılıyor. Ben de küçük bir kaçamakta bir ferahlık vardır deyip geçtiğimiz günlerde düştüm yollara….
Orijinal Tarihi Dokusuyla Osmanlı Köyü
Ben Bursa’ya kendi arabamla Gittim ama Bireysel olarak gidecek kişiler için Bursa merkezden kalkan dolmuşlarla 20 dakikada bu köye ulaşıyorsunuz.
Dünya mirası listesinde Yer alan Cumlıkızık köyünün hikayesi bazı tarihi kitaplara göre 1300’lü yıllarına kadar dayandığı biliniyor. Osmanlı tarihinin sivil mimari örneklerine ev sahipliği yapan bu köy Şuan Uludağ çevresinde kurulan 7 kızık köyünden biri
O zamanlar da dağ eteklerinde kurulan bu köyleri tanımlamak için “kızık” sözcüğü kullanılıyormuş. Bu köylerden Cumalıkızık, Derekızık, Hamamlıkızık, Fidyekızık ve Değirmenlikızık olmak üzere günümüze kadar ulaşan köyler bunlardır. Ama Aralarında orijinal dokusuna en yakın şekilde korunmuş olanıysa Cumalıkızık.’tır.
Bu Köyde 250’ye yakın ev bulunuyor Fakat bu evler restorasyonlarla birlikte bu evlerin hemen hemen yarısı kullanılır durumda olması bir avantaj sağlıyor ziyaretçilere…
Köye genel olarak bakılacak olursa bundan birkaç sene öncesine kadar çok da bilinmiyormuş bu köyün bilinirliğini arttıran 2002-2004 yılları arasında Kanal D yayınlanan Kınalı Kar dizisi ile ünlenen köy, o dönemden itibaren ziyaretçi akınına uğramaya başlıyor ve bilindik bir hikayeyle köyde restore edilen evler kapı önlerinde yerel lezzetlerin tadıldığı ve el yapımı eşyaların sıralandığı tezgahlar ve pansiyona dönüştürülen konaklar…
Biz bu Köy konaklarından birinde bir gece kaldık ve akşamda bu köyü keşfetmeye başladık. Meydanda başlayan köy maceramız rengarenk evlerin sıralandığı dik yokuşlu ve daracık taş sokaklarda devam ediyor…
Birbirine açılan sokaklar arasında kendinizi bıraktıkça bırakıyor kaybolacakmışsınız hissini yaşıyor ve yokuş aşağı indiğiniz zaman direk köy meydanına çıkarıyor bu tarihi dokulu sokaklar…
Köy evleri genellikle taş ve ahşap zeminli kerpiçten yapılmış iki katlı yapılardan oluşuyor ve Hemen hemen hepsinin pencerelerinde kafes ya da eski evlerin pencere hizasından sokağa doğru çıkıntısı olan kafesli bölümler gelen misafirlerin dikkatini çekiyor.

Benim ise en çok dikkatimi çeken kapılar oldu. Şehir hayatındaki gibi olmaması ve Köy evleri olmasından dolayı kapıların ahşap ve iki kanatlı olması ve kapıların üzerindeki demir tokmaklar ile kapıları aralıklı olanlardan kafanızı uzatıp Bir merhaba demeniz ve yerli halkın günlük hayatından anlarını yakalayacağınız avlular görülmeye değer diye düşünüyorum…
Akşam olup da hava serinlemeye başlayınca evlerin bacalarından dumanlar tütmeye başlayınca, bir geceliğine de olsa köy evlerinden birinde konaklamak sizi başka dünyalara açıyor gibi oluyor.
Cumalıkızık’ın ün kazanmasını sağlayan Kınalı Kar Dizisinin çekildiği Konaklardan Biri olan Şimdilerde pansiyon Hizmeti veren “Bulanlar Kınalı Kar Konak” gece için Bizim köydeki İlk durağımız oldu. Küçük Şirin yemyeşil bir bahçe içerisindeki konağa girer girmez ortamın sıcaklığı ve ışıltısı ve gece sessizliğinde çıkan çıtırtısıyla bizi karşılayan şömine gazete ve kitap okuyan insanları görünce masal gibi gelen ama her anlamda içimiz ısıtan mekanla iyi ki geldim diyorsunuz.
Buralara kadar gelip te bu eşsiz manzara karşında yorgun düşüp akşam yemeği yemeden uyursak sabaha karşı kurt gibi açıkmış bir halde uyandık ve bu köyün meşhur yerlerini keşfetmek ve güzel bir serpme köy kahvaltısı yapmaya karar verip Bir yere gittik ve burası Özellikle hafta sonları uzun ve keyifli bir kahvaltı için en çok tercih edilen bir yer olması ve hafta sonu araç park edecek yer olmamasından dolayı yaşadığımız zorluğunu da deneyimleyerek görmüş olduk…
Bu köyün köy kahvaltılarının başrolünü Elde açılmış, tazecik ve lezzetli yufkası ve peynirli, patatesli, kıymalı, ıspanaklı gibi türleriyle kahvaltı sofranızı şenlendiren gözlemeler oynuyor.
Buralara kadar gelip te burayı simgeleyen eşyalar köy evlerinin önündeki tezgahlarda bulmak ayrı bir duygu…
Ve bu köyde Köy kestanesi, böğürtlen ve ahududusu ile meşhur olması Turistik bir yer olması ve köyde çoğu evin önünde ev yapımı ürünlerin ve hediyeliklerin bulunduğu tezgahlar görmek mümkün…
Köyde yetişen mahsullerden salça, tarhana, erişte, turşu, reçel genellikle köy kadınlarının başında durduğu tezgahlarda tüm albenileriyle sizleri bekliyor.