Orhan Kemal Müzesi, Orhan Kemal Kültür Sanat Koordinatörlüğü`nün katkılarıyla açılmıştır. Müzede değerli yazarımızın çoğu Ara Güler tarafından çekilmiş özel yaşamıyla ilgili 70 fotoğrafı, ailesiyle ilgili fotoğrafları, kitaplarının orijinal ilk baskıları, özel mektupları, hakkındaki yazılar, makaleler ve doktora tezleri, çalışma odası, yazarın kullandığı daktilo, yatak, diş fırçası, kalem gibi özel eşyaları ve öldüğünde yüzünden alınan yüz kalıbı gibi çeşitli materyaller bulunmaktadır. Müze de kitap ve resimlerin olduğu bölüm dışında bir de Orhan Kemal’in yatak odası vardır. Üç katlı binada ayrıca kitaplık ve İkbal Kahvesi adlı kafe de bulunuyor.
Ziyaretçi Gün ve Saatleri:
Müze her gün 10.00-19.00 saatleri arasında açıktır. Pazar günleri kapalıdır.
Giriş
Ögrenci: 5 TL
Tam: 10 TL
Adres: Akarsu Caddesi No:32 Cihangir
Telefon: 0212 292 92 45
Fax: 0212 243 67 82
E-mail: info@orhankemal.org
Web: www.orhankemal.org
Orhan Kemal Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir?
Adres: Kılıçalipaşa Mah. Akarsu Yokuşu Sk. No: 30 – Beyoğlu / İstanbul
Telefon: (0212) 252 88 38
Nasıl gidilir?: Müze Beyoğlu’nun Kılıçali Paşa Mahallesinde yer almaktadır. İtalya Konsolosluğuna 470 metre uzaklıktadır. Çaprazında Rose Marine restoranı bulunmaktadır. Adresi çok açık olduğu için kolayca bulunabilecek bir yerde yer almaktadır.
Türk edebiyatının ölümsüz yazarlarından birisi olan Adanalı yazarımız Orhan Kemal, yazdığı eserler ile yalın gerçekliği yorum katmadan betimleyen bir yazardır. Asıl adı Mehmet Raşit Öğütçü’dür. Muhteşem akıcı dilini kendine has sadeliği ile birleştiren yazar Türk edebiyatındaki en duygu yüklü yazarlarındandır.
1970 yılında kaybettiğimiz usta yazar, edebiyatımızın toplumcu gerçekçi kısmında ün kazanmıştır. 27 roman ve 19 öykü kitabı vardır. Baba Evi, Ekmek Kavgası, Hanımın Çiftliği, 72. Koğuş kitapları en meşhurları arasındadır. 1972 yılından beri yazarın adına roman armağanı da verilmektedir. Orhan Kemal yoksul kesimi, işçileri, öğrencileri gerçekçi bir dille anlatan, insan ve toplum ilişkisini başarılı bir şekilde yansıtan usta yazarımızdır. Birçok yapıtı film ya da dizi olarak da gösterilmiştir.
Müzede Neler Var?
Müze içerisinde Orhan Kemal’in özel eşyalarından kitaplarına ve fotoğraflarına kadar birçok şeyi görmeniz mümkün. Kullandığı daktiloyu, aile fotoğraflarını ve şahsi fotoğraflarını, gözlüğünü de görebilirsiniz. Eğer edebiyata az da olsa ilginiz varsa, bu müze görülmesi gereken yerlerden biridir. Müzeler arasında Orhan Kemal’inki oğlu Işık Öğütçü öncülüğünde açılma ayrıcalığına sahiptir. Ayrıca müzede Abdülkadir Kemali Bey’in İstiklal Madalyası vesikasında Gazi Mustafa Kemal’in orijinal ıslak imzasını da görebilirsiniz.