Fiziksel Aktivite Nedir?
Bazen gün içinde farkında olmadan yaptığımız bir çok fiziksel hareket vardır aslında. Yürümek, merdiven inip çıkmak, ev taşırken koltuk indirip kaldırmak, bir yere yetişmek için koşmak, hatta uzanamadığımız dolap eşyalarına yetişmek için zıplamak gibi bedensel davranışlar başta gelir. Bunların dışında dans etmek, bisiklete binmek, kol-bacak yada baş-gövde hareketleri, kısaca o gün içinde yapılan tüm beden hareketleri fiziksel aktivitelere dahildir.
Egzersiz Nedir?
Hergün düzenli olarak yapmamız gereken, tekrar eden beden hareketleridir ve üç çeşidi vardır.
-
Aerobik(Dayanıklılık) Egzersizleri
Kalbi çalıştırmak ayrıca solunumu güçlendirmek için yapılan egzersizlerdir.Dolayısıyla vücuda oksijen alımı artar, kalori yakmak kolaylaşır. Haftanın hemen hemen her günü yarım saat düzenli ve bilinçli olarak yapılmalıdır. Dilerseniz bu 30 dakikayı gün içinde bölerek de çalışabilirsiniz. Örneğin; sabahları 10 dakika koşu yaptıktan sonra öğlen ve akşam da 10’ar dakika koşu yaparsanız 30 dakikaya tamamlamış olacaksınız.Bu egzersizler : tempolu yürüyüş ve koşu, yüzme, bisiklete binme..
-
Ağırlık(Direnç) Egzersizleri
Sadece kalp ve akciğer değil aynı zamanda kol, bacak, göğüs ve karın gibi bölgeleri de çalıştırmak için yapılan eğzersizlerdir. Haftanın 2-4 günü ortalama 1,5 saat yapılması gerekir. En belirgin türü ise ağırlık indirip kaldırmaktır.
-
Esneklik(Denge ve Germe) Egzersizleri
Kas geliştirme ve dinlendirmeye yönelik yapılan egzersiz türleridir. Haftada en az 3-4 gün düzenli yapılması gereken hareketlerdir. Yoga, plates, esneme ve denge hareketleri örnek verilebilir. Bu egzersizi yapabilmek için illa ki bir spor salonuna gitmek zorunda değilsiziniz. Evizin düz olmak şartıyla parke gibi bir alanında bu aktiviteleri aşama aşama uygulayabilirsiniz.
Spor Nedir?
Bedensel gelişim ile birlikte belli kurallar içeren eğlence, yarışma, heyecan gibi kavramları da barındıran vücut hareketlerinin tümü.
Yazın Yapılabilecek Spor Türleri : Atıcılık, Atletizm, Badminton, Basketbol, Beyzbol, Binicilik, Bisiklet, Boks, Cimnastik, Dağcılık (Sportif Tırmanış), Eskrim, Futbol, Golf, Güreş, Halter, Hentbol, Hokey, Judo, Kano, Karate, Masa Tenisi, Modern Pentatlon, Okçuluk, Rafting, Scuba Diving, Softball, Sörf, Sutopu, Taekwondo, Tenis, Triatlon, Voleybol, Yelken, Yüzme (Atlama, Senkronize yüzme)
Kışın Yapılabilecek Spor Türleri : Alp Disiplini, Artistik Buz Pateni, Biatlon, Buz Hokeyi, Curling, Kayakla Atlama, Kayaklı Koşu, Kısa Mesafe Sürat Pateni, Kızak, Kuzey Kombine, Serbest Stil Kayak, Skeleton, Snowboard, Sürat Pateni, Yarış Kızağı.