Yalan Söyleyen Kişiyi Nasıl Anlarız ? Kaç Çeşit Yalan Vardır ?

İNSANLARIN çok kullandığı kelimelerden olan “ Ben asla yalan söylemem, söyleyenlerden de hiç hoşlanmam.” lafının doğruluğunu cidden tartışılacak seviyededir. Her insan küçükte olsa hayatının belirli kısımlarında yalanlar söyler. Peki bu yalanları nasıl anlayabiliriz ? Her yalanı, aynı seviye de tutabilir miyiz ? Tabi ki tutamayız. Çünkü yalanların çeşitleri vardır;

Pembe Yalan: Çok küçük yalanlardır, zararı yoktur. Kurtarıcı vazifesi görür bazen de karşı tarafı idare etmek veya karşı tarafı kırmamak amacıyla söylenen yalandır. Halk arasında beyaz yalan olarak da bilinir.

Çocuk Yalanları: Genellikle taklit yalanlar veya hayali yalanlar olarak bilinir. Çocuk olduğu için pek önemsenmez ancak bu ileride büyük sorunlara yol açabilmektedir. Hayali yalanlar, küçük çocuklarda gerçeği ayırt edemediklerinden dolayı söyledikleri yalanlardır. Çok masumca olur ve bizi güldürüp, eğlendiren yalanlardır. Taklit yalanlar ise, çocuklarının izlediği filmdeki bir karakteri, anne-babayı örnek alıp onlar gibi olmaya çalışırken söylediği yalanlardır.

Kuyruklu Yalan: Genellikle büyüklerin tercih ettiği çok büyük yalanlardır. Arka arkaya gelen yalanlardır ve zincirleme olarak gelişen yalanlardır. Bir yalan söylenir ve sonra kendini savunabilmek için üstüne bir yalan daha ve bir yalan daha söylenir  ve iş çıkmaza girer. Buna kuyruklu yalan denir.

Eğer bir avukat değilseniz ve her gün bir bir sürü yalan söyleyen insan görmüyorsanız yalan söyleyen bir insanı anlamanız zor olabilir. Ancak tabi ki bunun da kolay noktaları vardır. Yani yalan söyleyen kişiyle karşı karşıya koltuk üzerinde otururken bile sadece tavırlarını izleyerek yalan söylediğini anlayabilirsiniz.

1-Ses Tonu: Yalan söyleyen bir kişinin ses tonu değişkenlik gösterir sesinde duraklamalar kekelemeler olabilir bu onun gerildiğini ve bu yüzden cümleleri tam kuramadığını gösterir.

2-Gözler: Yalan söyleyen kişi özellikle yakınınız ise büyük ihtimalle yalanı söylerken gözlerini kaçırıyor veya bakamıyordur. Çünkü her yalan söyleyen insan psikolojik olarak içinde utanma duygusu yaşar ve gözlerinize baktığında yakalanacağı düşünür.

3-Eller ve Parmaklar: Gerilen veya sinirlenen bir insan özellikle bayan ise parmaklarıyla  oynamaya başlar. Eğer bir sorgu halindeyseniz ve karşınızdakinin elleri titriyor veya parmaklarıyla oynuyorsa bu onun oldukça gerildiğinin işaretidir.

4- Tavırlar:  Kişinin genel tavrı oldukça değişim gösterir ve tam tersini yapar eğer kişi sakinse bir anda parlarken sinirli veya hareketli bir insan bir anda donup kalacaktır.

Bu yöntemleri dikkate alırsanız karşınızdakinin yalan söyleyip söylemediğini rahatça anlarsınız. Unutmayın yalan en kötü kaçış yoludur !