Gelecek Yüzyılların Meslekleri

Şimdinin gözde mesleklerinden insanların yaşam düzeyini yükselten bankacılık, hukuk, borsa uzmanlığı gibi meslekleri gelecekte de öyle olacağını zannetmek büyük hata!!!

O sebepten ebeveynlere, gençlere ve rehberlere “Gelecekte zirveye çıkaracak meslekleri bir daha gözden geçirmesini ve güncellemelerini ve araştırmaya başlamaları için hemen yol almalarını tavsiye ediyorum.

Neden diye sorarsanız ?

Çünkü; 5-10 veya 20 yıl içerisinde hem iş denilen faaliyet alanları ve meslek alanları hemde bulma yolları müthiş biçimde değişecek … İnternet ve yazılım dünyası hayatımızın birçok alanına girecek, örnek VPS , DNS, ADSL vb. birçok teknik kelimeyi ne anlama geldiğini bilmesek bile, duyar hale geleceğiz.

Yeni Trendler, Yeni Meslekler Yeni Zirveler Doğurur!!!

Tıpkı Son birkaç yıldır aniden ortaya çıkan ve hemen adapte olduğumuz gözde meslekler literatürüne koyduğumuz “Sosyal Medya Uzmanı, Yazılım uzmanı, Siber Polis, Siber Teror Uzmanı, Dikey Çiftçi, Dijital Hafıza onarım ve Arttırma Uzmanı gibi şimdi hiç ortalarda olmayan işler, geleceğin parlayan ve çok kazandıran mesleklerinden olacak.

İnsanlık tarihi boyunca yeni meslek grupları değişen yaşam ve çevre koşulları ve demografik özellikler sebebiyle ortaya çıkmıştır. Yeni trendler, hiç duyulmamış yeni alanlar ve meslekler doğurmuştur. O sebepten “Hadi canım öyle iş mi olurmuş!” ya da “saçmalamış onu söyleyen!” diyenlere aman dikkat! Asıl o kişiler saçmalıyor olabilir…

Bu Yazımda Hareketle Sizlere Birkaç Önerimi Sıralamak İstiyorum;
* Bilgisayar programcılığı, developer’lık yani kodlama yapabilmeyi sağlayacak tüm meslekler bence açık ara farkla kıymetli katagoriler arasındadır.Uzaktan, yakından ilgili bölümleri Tercih edin derim…

Her şey, hatta biyolojimiz, duygularımız, gıdalar, tüm canlıların yapısı dijital bilgiye dönüşmekte…
Gelecekte kodlanmayan hiç bir şey kalmayacak. DNA formüllerimiz bile “kaydet, sil, düzenle, paylaş” komutlarıyla üzerinde işlem yapılabilir hale gelecek…

Direk insanlar tarafından tasarlanan, kodlanan ve görevlendirilen robotlar insanlardan rol çalıyor. Sistem Yazılımlarıyla “Cihazlar dahi birbiriyle insan yardımı olmadan haberleşiyor.Tüm bunları sağlayan, kısacası artık her şeyi yaptıran ise “kodlama”.
Hal böyle olunca da “en çok ihtiyaç duyulan ve en kıymetli” işlerin başına yukarıda sıraladıklarım yerleşiyor, çünkü kodlanamayan, dijitalleştirilemeyen hiç bir şeyle ilerlenemeyecek…

*Kendimde bir tasarımcı olarak “Grafik, Görsel, Dijital Tasarımcılığı”ndanda bahsetmek istiyorum.Yukarıda anlattığım gibi, kodlanan ve dijitalleşen her şeyin bir de şekle, şemaile bürünmesi, görsellik kazanması gerekecek. Tüm kodlanan “şeyleri” 3 boyutlu, olarak hologram hatta sentetik deri vs. uygun kılıflar, renkler, desenler içinde cisme dönüşmüş olarak görmek isteyeceğiz. Kim yapacak bunlarıda Tabikide biz grafik, görsel, dijital tasarımcılar…

* Ses, müzik tasarımcıları her kategoride olduğu gibi “Tasarımcılık, Toparlayıcılık / Aggregator’lık” revaşta olacak, çünkü biraz önce iki önemli alanın ortaya koyduğu çalışmaları tamamlayacak sese, müziğe ve onların tam olarak istenilen katagoriye girmesinde ihtiyacımız olacak. Bu konuda uzmanlar olmaksızın işler tamamlanamayacak…

Yukarıda bahsetmiş olduğum ve geçmişte de var olmuş halende var olmayan devam edecek meslek gruplarıda bu değişime uyarsa mühendislik, hukuk, doktorluk, eczacılık, mimarlık, vb. meslekler yine geçerli olacak ancak yeni çağa, dijitale ve teknolojiye adapte olabilmişlerse … Günümüzde kullandığımız çoğu araçlarda artık navigasyon sistemi mevcut ve GPRS sisteminden yararlanıyolar ve bu sayede istediğimiz yere kolaylıkla gidebiliyoruz. Ancak kullandığınız araç ne kadar son model olsa da, arıza yaptığında, bir oto çekici her zaman ihtiyaç duyduğumuz bir meslek grubu olarak kalmaya devam edecek.

Şimdi Birazda Geleceğin Meslekleri Sıralamak İstiyorum;

-Nano-Medikalci
-Organ İmalatçısı / Tasarımcısı
-Dijital Çöpçü, Dijital Çöp Değerlendirme ve Geri Dönüşüm Uzmanı, Veri temizleyiciliği
-İklim Kontrolörü ve Düzenleyicisi
-Avatar Yöneticisi veya Hologram İlişkileri Koordinatörü
-Hafıza Temizleme/Yenileme/Yükleme/Filtreleme Uzmanı
-Zaman Planlamacısı, Simsarı, Komisyoncusu (Broker)
-Kişisel Marka Tasarımcısı ve Danışmanı
-Çocuk ve EQ-IQ Tasarımcısı
-Duygu Tasarımcısı
-Salgın Hastalık Güvenlikçisi
-Robot tamircileri, Robot İşçi Ajansı
-İnternet Pazarlama Uzmanları
-İş Terapistleri
-Sürdürülebilir İş Modeli Uzmanları
– Etki ve Mahremiyet Koruyucuları
-Sağlık Karantinacıları
-Biyoloji ve Gen Uzmanları
-Simülasyon, oyun uzmanları
-Holografikerler
-Yaşam Koçları (yaşam koçu için hemen Bahçeşehir Yaşam Koçu ile iletişime geçebilirsiniz.)
-Enerji ve Kaynak Müfettişleri
-Ekomanüpülatif Çiftçiler ve Balıkçılar
-Taşeron- Fason Yöneticiliği
-Değişim Yöneticiliği
-Yönetici Menajerliği
-Hot-Line İşletmeciliği
-Akıllı tedarik yöneticiliği
-Sanal Market işletmeciliği
– Robotik Sorunlar Avukatlığı
– Yapay Zeka Pazarlamacılığı
– 5 duyu Reklam Tasarımcılığı
– Soru Tasarımcılığı
-Duygu Tasarımcılığı
-Gen Terapistliği
-Genetik Ekonomi
-Bilgi Madenciliği
-Alternatif Besin Müh.
-Franken Food Denetçiliği ( Genetiği ile oynanmış ürünlerin sağlığa zarar vermemesi için oluşacak denetim mekanizmaları)
-Siber Teknoloji Mühendisi