HASTALIKLARIMIZA neden hemen ilaç ile müdahale ederiz ki? Hiç düşündünüz mü doğada bizim için yaratılan şeylerin olduğunu? O kadar şey vardır ki bizlere şifa olabilecek… Sadece keşfedilmeyi bekleyen! Mesela bağışıklığı güçlendirici, iyi huylu prostat kanseri tedavisi için hastalığın büyümesini engelleyici, kan şekerini düşürücü ve romatizma ağrılarına karşı etkinliğiyle tanınan ısırgan otunun, yaprakları kökleri ve tohumları bitkisel tedavide kullanıldığını biliyor muydunuz?
Tabii ki sadece ısırgan otu değil daha birçok bitki ve ot çeşitlerinden bütün hastalıklara iyi gelenler vardır. Ufak bir araştırma ile sadece ısırgan otunun daha etkili olduğunu anlamak mümkündür. Üstelik öyle pahalı ve lüks şeyler de değildir. Isırgan otunun etkinliği öncelikle yetişmiş olduğu toprağın yapısına ve çevre şartlarına bağlıdır. Bu yüzden bu yönü diğer bitkilere nazaran daha belirgindir diyebiliriz. Tedavi edici özelliği iklim şartları, toprağın yapısı ve güneş ışığına da bağlıdır. Diğer bitkilerde de genel olarak bu bağlılık bulunmasına rağmen ısırganda çok daha fazladır. Birbirine fazla uzak olmayan alanlarda bulunan ama örneğin güneşi görme derecesi farklı olan ısırganların etkinliği de farklılığa neden olmaktadır. Buradan çıkan sonuç ısırgan otunun yararları ve ısırganın tedavide kullanılması, onun amacına uygun olarak gerekli şartlarda yetiştirilmiş olmasına doğrudan bağlı olmasıdır.
Birkaç tarif verecek olursak aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;
Isırgan Çayı: 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış ısırgan otu yaprağı 1 bardak suyla haşlanır ve 5 dk demlendikten sonra içilmelidir. Isırgan otu çayı her seferinde taze olarak demlenip içilmelidir.
Tohum Çayı : Hafifçe ezilmiş 1 tatlı kaşığı ısırgan otu tohumu 1 bardak kaynamış suyla haşlanır 10 dk demlenir ve süzüldükten sonra içilebilir.
Öğütülmüş ısırgan tohumu ve bal karıştırılarak da kullanılabilir. Günlük ısırgan otu tohumu kullanımı 10 gramı aşmamalıdır. Her şeyin fazlası zararlıdır.
Kök Çayı : Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış ısırgan kökü 1 bardak soğuk suya konulur. 5 dk boyunca hafif ısıda kaynatıldıktan sonra 5 dk demlenmeye bırakılır ve süzüldükten sonra içilebilir.
Isırgan çayının sürekli biçimde aralıksız olarak kullanımı tavsiye edilmemektedir. 2-3 hafta kullanıp 10 gün ara verilmesi önerilir. Üzerinizdeki etkisini zaten sizde zamanla hissedeceksiniz. Çay dışında kapsül ve tentür olarak da kullanılabilir.
Böyle bitki çaylarını tüketmek sağlıklıdır diyoruz evet ama önce her zaman doktora görünmenizde fayda vardır. Birine iyi gelen bir şey herkese iyi gelecek diye bir şey yoktur. Alerjiniz olabilir ve sizi daha zor durumlara sokabilir. O yüzden önce doktora görünmeli daha sonra bu bitki çaylarını araştırıp doktorunuzdan onay almalısınız. Onay aldığınız takdir de gönül rahatlığı ile koltuk veya yatağınızda oturarak soğuk kış günlerinde ılık çayınızı tüketebilirsiniz.
Bunlar dışında, tohumlar öncelikle organizmayı uyarıcı, güçlendirici ve savunma gücünü artırıcı özelliklere sahip olduğu için, yaşlılarda güçlendirici amaçlı olarak kullanılabilmektedir. Yeşil ısırgan otu, sapın dibinden kesilerek, romatizma, gut, eklem deformasyonu, siyatik ve lumbagoya karşı, doğrudan hasta bölgeye sürülerek de kullanılabilir. Bitkinin yakıcı tüylerinin deriyi tahriş etmesiyle, uzun süreli, rahatlatıcı bir sıcaklık oluşur ve ağrı dinmektedir. Sonbahar aylarında Tokat dağlarından toplanarak hazırlanan Isırgan otu macunu prostat tedavisine destek veren bir doğal üründür.
Bu tarz bitki çaylarını ve yararlı otları en uygun bulabileceğiniz yerler aktarlardır. Çevrenizdeki en yakın aktara gidip alabilirsiniz. Özellikle en doğallarını kullanmanız gerektiği için marketlerden veya başka yerlerden almamanızı öneririm. Güvenli şekilde tüketmeli ve sağlıkla kalmanızı diliyorum. 🙂